2014. május 17., szombat

Főzés nélküli zabkása chia maggal

                          Mi tagadás, teljesen magával ragadott a zabkása. Egyszerű, finom, tápláló és annyi féle képpen el lehet készíteni, hogy megúnhatatlan számomra.
Korábban itt  már mutattam egy zabkása alapreceptet és írtam, hogy számtalan változata van, aki nem látta volna pótolja :). 
                       Ezúttal azonban arra a problémára kínálok megoldást, ha valakinek gondja van a főzéssel :). Azaz reggel nincs ideje még 10 percre sem, hogy megfőzze magának, vagy a családnak, amit amúgy meg is értek. 

Szóval ezt a zabkását nem kell főzni! Jó hír nem? Este bekészítjük a hűtőbe és reggel lehet is enni, vagy magunkkal vinni a munkahelyre és ott megenni, vagy 10 órainak tartogatni. Akárhogy is szerintem finom ez a változat is és hogy még táplálóbb legyen ezúttal tettem bele chia magot is. Hogy mi fán terem az? :)
A chia mag beszerezése manapság egyáltalán nem nagy ördöngösség, hiszen eléggé kezd elterjedni, és olyan ismert lenni, mint a szezám- vagy lenmag társai. És amiért megéri beszerezni:
  • Omega 3 zsírsavak,
  • antioxidánsok, 
  • fehérjék, 
  • élelmi rostok, 
  • vitaminok és 
  • ásványi anyagok természetes forrása.
Több fehérjét, lipidet, energiát és rostot tartalmaz – azonban kevesebb szénhidrátot – mint a rizs, az árpa, a zab, a búza vagy a kukorica, ami viszont a diéta esetén még jobban előtérbe helyezi ezeket az apró kis magokat.

És akkor most lássuk a receptet.


Hozzávalók:
  • 3 dl-es bögrében mért zabpehely (aprószemű, ami alkalmas zabkása főzéshez)
  • 2 dl laktózmentes tej
  • 2 evőkanál natúr szója joghurt (vagy más, amit szerettek)
  • 10 dkg friss málna
  • 3 teáskanál fekete chia mag


Az elkészítés menete:
  1. Fogjunk egy lezárható tetejű edényt, tálat, poharat, esetemben- és ezt javaslom mindenkinek- ez egy kimosott lekváros üveg volt. Tegyük bele a zabpelyhet és a chia magot.
  2. Öntsük rá a tejet és a joghurtot. Tegyük rá a tetejét és rázzuk jól össze, hogy mindenhol átjárja a tej és a joghurt. 
  3. Ezután adjuk hozzá a málna felét és keverjük jól bele, nem baj ha összetörnek a szemek. A másik felét hagyjuk meg reggelre, fogyasztás előtt frissen tegyük majd a zabkásánkhoz.
  4. Ezután a tetőt újra tegyük rá és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára. Ezalatt van ideje magába szívni a tejet és a joghurtot és finom krémes lesz reggelre, főzés nélkül is.
  5. Reggel a friss málnával fogyasszuk. Garantáltan nem leszünk éhesek ebédig, de 10 óraiig biztosan kibírjuk :).
Egyszerű, nagyszerű, egy próbát megér és igen, ne fogd vissza magad, nyugodtan használj más gyümölcsöt. Egy két ötletpár: alma- fahéj, banán- kakaópor, banán- kókuszreszelék, aszalt sárgabarack- mandula. A sor végtelen, de ezek nagy kedvenceim :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése